Kategori: AKTUELLT

Familjepyssel? Gör en toarulleblomma ihop

 

Innan jul fick jag en idé om att göra en jättestor blomma av isär klippta toapappersrullar. Varje tom toalettrulle sparades och klipptes itu i fyra månader och klistrades vartefter ihop till en blomma. Det var så kul att jag nästan blev manisk och nu har jag bestämt mig för att sluta.

Jag tänker att detta kan vara ett kul familjeprojekt; att bygga en blomma tillsammans utmed lång tid, eller hur?

Lisa Nilsson till Artipelag

Årets sommarkonserter på Artipelag går i jazzens tecken. Under fem kvällar kommer några av våra mest folkkära artister samt ett husband lett av jazzgitarristen Max Schultz och underhåller. 
Den 10 juni inleder Nils Landgren och därefter följer Anna Sahlene den 17 juni, Lisa Nilsson den 28 juni, Svante Thuresson den 5 juli och avslutar gör Rigmor Gustafsson den 12 juli. Buss, jazzbuffé samt pauspaket kan bokas samtidigt som konsertbiljetterna (pris från 345 kr). Läs mer om konserterna och boka >>>

Morandi och Edmund de Waal visas på Artipelag

Den 7 april öppnar vårens och sommarens stora utställning på Artipelag. Här möter den samtida, brittiske konstnärskeramikern och författaren Edmund de Waal den italienske, kultförklarade målaren Giorgio Morandi. Det är dock inte keramiken som för samman de två, utan en strävan efter att ge utrymme för det långsamma betraktandet och den tidskrävande eftertanken. Utställningen kommer riktigt till sin rätt i Artipelags naturnära omgivning.
Giorgio Morandi (f. 1890, d. 1964) är en av den moderna, italienska konstens främsta förgrundsgestalter. Han har kultstatus, särskilt inom kännarnas krets, och har kallats ”konstnärernas konstnär”.
Edmund de Waal (f. 1964) är en brittisk keramiker, konstnär och författare som för en svensk publik är mest berömd för sin miljonsäljande roman Haren med bärnstensögon. I det internationella konstlivet är han dock främst erkänd som keramiker och som någon som arbetar i gränslandet mellan konsthantverk och samtidskonstens genreöverskridande formspråk.
Utställningen på Artipelag blir Edmund de Waals första presentation i Sverige och han medverkar med närmare fyrtio verk från åren 2012 till 2017. Av dessa är cirka tio nya verk som har sin utgångspunkt i dialogen med Morandis verk; Edmund de Waal har vid flera tillfällen lyft fram Morandi som en av sina största inspirationskällor. Han kommer dessutom att, i anslutning till Morandis målningar, utföra ett verk direkt på konsthallens väggar. Utställningen pågår tom den 1 oktober och kostar 150 kr för vuxen. Barn under 18 år går gratis. Läs mer om utställningen och konstnärerna här.

Lokalproducerad festival och familjefest i Gustavsbergs hamn

Den 5-6 juni bjuder Värmdö på en lokalproducerad festival i dagarna två. Den 5 juni mellan kl 17-22 arrangeras det för de yngre besökarna och den 6 juni firas Sveriges nationaldag med familjefest i Gustavsbergs hamn. Det är också en dag då nyblivna medborgare välkomnas. Fjolårets ungdomsfestival Vi på Värmdö har växt till en tvådagarsfest. Namnet, som tagits fram av ungdomsproducenterna bakom förra årets festival, inkluderar alla som bor och verkar i Värmdö kommun. Det lokalproducerade kommer att gå igen i både mat, dans och musik. Flera av Värmdös lokala artister kommer att finnas med på scenen. Om du är intresserad av att delta på något vis – med musik, dans, uppträdanden, matleverantör, volontär eller annat – är du välkommen att höra av dig till Värmdö kommun här. Arrangör: Värmdö kommun.

Meröppet på Djurö bibliotek alla dagar i veckan

Den 3 april är det premiär för Meröppet på Djurö bibliotek. Genom Meröppet kommer biblioteket vara tillgängligt alla dagar i veckan från kl 07-21.

Enligt bibliotekslagen ska folkbiblioteken vara tillgängliga för alla som bor i en kommun samt anpassade för användarens behov. Genom Meröppet kommer Värmdöbor över 18 år att kunna använda biblioteket från tidig morgon till sen kväll, alla dagar i veckan. Med sitt lånekort och en pinkod kan låntagaren själv låsa upp och logga in när biblioteket är obemannat.

Ett tillgängligt bibliotek

Värmdö kommun har sedan tidigare flera projekt för att tillgängliggöra biblioteket för medborgarna. Bland annat drivs ett projekt tillsammans med skärgårdskommunerna Norrtälje, Österåker och Haninge – Bokbåten. Bokbåten är ett flytande bibliotek som drivs av Regionbibliotek Stockholm i samarbete med kommunerna.

Ett annat är Rätt och lätt på biblioteket, ett projekt för nyanlända och asylsökande som syftar till att utbudet ska vara lättillgängligt, inbjudande och läsfrämjande. Läs- och litteraturfrämjande projektet Bokcirkla mer på Värmdö bibliotek består av ett antal bokcirkelpåsar med titlar ur Alla tiders klassiker. Syftet är att sprida världslitteraturen.

Fakta Värmdös bibliotek

I Värmdö kommun finns totalt fyra folkbibliotek. Huvudbiblioteket är lokaliserat till Gustavsbergs centrum och områdesbiblioteken är lokaliserade till Hemmesta, Djurö och Ingarö.

Läs mer på här.