Kategori: BADA

Gustavsbergsbadet vill vara Sveriges renaste badhus

Värmdö är känt för sina många badställen. Ett som har cirka 30 grader i vattnet och är öppet året runt är Gustavsbergsbadet. Här hittar du äventyrsbad med rutchbanor, simskola för skolor, simklubb, gym och yogaverksamhet. Gustavsbergsbadet strävar efter att vara Sveriges renaste badhus så om du ser personal i orange t-shirts är det för att det just nu pågår en extra ”duscha före bad kampanj”. Här får vi ett ord med Elisabeth Strömberg, VD för Gustavsbergsbadet några dagar inför sportlovet.

Vad kan man tänka på när man badar med barn?

– Här ska man ha kul tillsammans. För att det ska vara tryggt och säkert informerar vi ständigt föräldrar och andra vuxna om hur de ska bete sig när de besöker simhallen med barn. Ett enkelt tips är att bada tillsammans med sitt barn eller stå med fötterna i vattnet i samma bassäng, då är det säkert för barnet. Är man torr har man stått för långt ifrån, då har man inte koll. En allmän rekommendation är att man bör vara 12 år för att bada på egen hand, säger Elisabeth Strömberg.

Hur trygg kan man vara om man inte är simkunnig?

– All personal som jobbar hos Gustavsbergsbadet kan simma, berättar Elisabeth. De är även utbildade i första hjälpen med vattenlivräddning, hjärt- och lungräddning inklusive hjärtstartare, lite sjukvård, ta hand om en akutsituation och övar på detta två gånger om året. Simskolan finns året runt för de som vill lära sig simma. Passar alla åldrar.

Vad har ni för rutiner när det gäller säkerhet och övervakning?

– Vi släpper endast in badgäster, det betyder att alla som går in i simhallarna betalar entréavgift och byter om till badkläder eller liknande. Fotografering och mobiltelefoner är inte tillåtna inne i badet. Vi har regelbunden kontroll av samtliga bassänger av personal

Gå och bada

Här hittar du alla de stora badplatserna på Värmdö. Baden kan nås med buss (www.sl.se) eller bil utom Sandhamn som endast nås med båt.

INGARÖ

Björkviks havsbad» Bad med klippor och sandstrand vid Nämdöfjärden på södra Ingarö. Gästbrygga, restaurang, kiosk, torrtoalett, gratis P-platser.

Björkvik, Stora Sand» Klippbad och långa sandstränder på södra Ingarö. P- avgift. Torrtoalett.

Torpesands strandbad» Sandstrand på södra Ingarö, i Björnö-området. Två torrklosetter finns. P-platser med avgift.

Torpesands klippbad» Strandbad och handikappanpassat klippbad, i Björnö-området. Vid den avgiftsbelagda parkeringen finns toalett och telefon tillgängliga för rörelsehindrade. Omklädningshytter, bänkar, bord samt brygga med badtrappa med ledstång.

Ingarö havscamping/Södersvedsbadet» Sandstrand och brygganläggning mellan Kolströmskanalen och Grisslingefjärden. Avgränsning för mindre barn och hopptorn vid djupare vatten. Kafé, kiosk, minigolf, lekplats, toaletter.

GRISSLINGE

Grills badplats» Havsbad med sandstrand vid Grisslingefjärden intill Ålstäket. Torrtoalett, soptunnor och livboj.

Grisslinge havsbad» Havsbad med sandstrand vid Grisslingefjärden nära Ålstäket. Gästbrygga, kiosk, restaurang, konditori, omklädningsrum, utedusch, toaletter.

DJURÖ/STAVSNÄS

Djurhamn (Vita grindarna)» Sandstrand och gräsytor vid Bruksfladen i Djurhamn på Djurö. Restaurang och café, minigolf, gästbrygga, P-platser.

Östersjöviken, Stavsnäs» Havsbad med sandstrand i Stavsnäs by på nordöstra Fågelbrolandet. Inga parkeringsmöjligheter vid badet.

Stavsnäs. Sandstrand, klippor och brygga. Bred stig tar dig till stranden, skyltat från hamnparkeringen i  Stavsnäs Vinterhamn.

SANDHAMN

Trouville» Trouville ligger omkring 20 minuters promenad från hamnen, följ skyltarna. Vägen är lätt att gå, både för dig som är äldre och dig med barnvagn.

Fläskberget» Ett fint badberg alldeles vid Sandhamns by. Det kallas så för att en skuta lastad med fläsk gick på grund och sjönk där för länge sedan.

GUSTAVSBERG

bad

Gustavsbergsbadet» ligger i Gustavsbergs centrum. Här kan du motionssimma, äventyrsbada och gå på simskola och babysimkurs. Läs mer här.