Kategori: MÅ BRA

Tyst retreat i Värmdö kyrka

tystnadEn hel dags vila och fördjupning i tystnadens gemenskap. Bibelmeditationer, kroppsrörelse och möjlighet till själavårdssamtal. Två gånger per år ges du tillfälle att stanna upp och få utrymme för vila, eftertanke och andlighet under en hel dag i vackra Värmdö kyrka. Låter det skönt…det är det!

Kostnaden är 100 kr. Lättare frukost, samt lunch, fika och frukt ingår. Platsen är Sockenstugan och Värmdö kyrka, längs med väg 222. Håll koll på datum och anmälan här.

Yoga dig till högre livskvalité

Yogan utvecklades i Indien för 5000 år sedan och praktiseras nu över hela världen. Med övningar för kropp, hjärna och själ. Träna hemma, gå en kurs eller båda delarna.

DSC_0194Praktiserande av yoga ger en högre livskvalité med mindre stress, ökad harmoni och ett längre liv. Om du tränar på egen hand är det bra att få en tränares justering då och då så att du vet att du gör rätt rörelser för just din kropp. Sara Edén (i bild) håller ett högt tempo med många tränings- och trädgårdsprojekt på gång samtidigt.

– Att meditera kändes från början långt borta och var ingen självklarhet, säger hon. Men när jag väl snubblade in på en yogalektion fick jag en fantastisk upplevelse. ”Rörelsemeditation” passade mig som handsken. Det var en fantastisk känsla av lugn, harmoni och frid som jag inte trodde var möjlig. Idag driver Sara GrowUp Hälsoverkstad på Ingarö.

7 bra yogaövningar

Här visar hon dig några övningar du lätt kan göra hemma. Positionerna, kallas även ”asanas”, hålls under 3-7 lugna mjuka andetag beroende på styrka och koncentration. Andas med magen. Observera de tankar som kommer och släpp sedan iväg dem. En övning får aldrig göra ont. Kom ihåg att slappna av, unna dig lyxen att bara finnas till, lyssna på vågorna eller vinden och stanna upp å NJUT. Namaste!

Fotograf: Carin Carlsdotter Denell

Må bra i Värmdö

Unna dig själv en stunds avkoppling, kroppsvårdande behandling och mat du mår bra av. Här är några av Värmdös må bra-ställen. För en gladare kropp och harmonisk själ.

GrowUp Hälsoverkstad

Sara Edrén driver GrowUp hälsostudio
Sara Edrén driver GrowUp hälsostudio

Mitt i Återvalls lilla industriområde på Ingarö ligger nystartade GrowUp Hälsoverkstad. Det är hälsoprofilen Sara Edrén som skapat ett personligt gym och yogastudio, mitt ute på landet. GrowUp Hälsoverkstad erbjuder pt-tjänster och funktionell träning till alla som vill underhålla och förbättra sin rörlighet, minska smärta eller bygga en starkare kropp. Med särskild inriktning på kvinnor och män som arbetar med sina kroppar, då hon som trädgårdsentreprenör vet hur tunga, ensidiga arbetsmoment sliter på deras kroppar. Ett klippkort med 10 gånger kostar 1500 kr. En massagebehandling á 50 minuter kostar 700 kr, och är värd en omväg även för den som inte bor på Ingarö.

Body Joy

bodyjoy
Monica Elsinga och Monica Ryberg driver Body Joy

”Den bästa träningen är den som blir av” Det är Body Joys devis. Och den är sann. Här måste du vara medlem för att kunna åtnjuta all service de erbjuder. När du kommer drar du ett id-kort som välkomnar dig. Sedan är det bara att vara, träna, ta en kopp te, sitta i massagestolen en stund eller ta en bastu. Många sitter i kaféet för en pratstund, arbetsstund eller bara för att få vara en stund med sig själv. Gästerna hejar igenkännande på varandra och stämningen är varm och glad. Body Joys terapeuter erbjuder flera olika behandlingar men de behöver oftast bokas i förväg och ingår inte i den årliga träningsavgiften. Finns i Mölnvik och Gustavsbergs hamn.

Seglarhotellet i Sandhamn

Relaxavdelningen på Seglarhotellet i Sandhamn är ett genuint SPA. I avslappnande atmosfär och med behandlingar inspirerade av hav och natur kan du njuta av kurbad, alginpackning, ansiktsbehandling och massage. Att gå Sandöns vackra klippromenad som avslutning sätter extra guldkant på upplevelsen. En SPA-weekend lördag kostar 2045 kr.

”Ordet SPA är en form av det latinska verbet spargere och kan även översattes från latinet Salus Per Aqua, vilket betyder hälsa/läkning genom vatten.”

Yasuragi kids inger sinnesro hos såväl stora som små

Utsikten är bedövande vacker och jag njuter av att få tillbringa en hel dag tillsammans med barnen i Yasuragins magiska värld. När barnyukatan kom på infann sig lugnet hos oss alla. Små fötter i för stora tofflor tassade med spänning mot badet och tvagningen. Länge länge hällde vi vatten från små tunnor på oss själva och på varandra. Dom varma källorna har byggts ut och består av flera etage av utomhusbad. Under Aqua Kids fylldes den stora bassängen av leksaker och tom ”bomben” var tillåten.

Sinnenas stig. Foto: Yasuragi
Sinnenas stig. Foto: Yasuragi

Yasuragi Kids öppnar sina dörrar till den japanska världen under sommarlovet, med aktiviteter anpassade efter barnens villkor. Den stora betongkroppen fylls då av nakna barnfötter som raskt marscherar fram i gångarna på väg till massagesaga, Japanpyssel eller Aqua Kids.

Frukostbuffén är generös, energirik och ekologisk. Urvalet är traditionellt svenskt och ett japanskt frukostalternativ bestående av misosoppa, grönt te och omelett. Har man väl tagit av sig sina vanliga kläder efter ankomsten är det bara yukata som gäller, frukost, lunch och middag. Väl hemma byttes morgonrockarna raskt ut mot yukata, som barnen själva färgade in i olika kulörer så att de ska gå att skilja åt.

Gammeludden – en historisk plats för rekreation

Gammeluddshemmet Flygbild 2

Gammeludden är idag en plats för rekreation, men också en plats för historiska händelser som varit avgörande för svensk historia.

Baggenstäket var huvudleden in till Stockholm ända fram till medeltidens slut. Det var här som ryssarna försökte ta sig in. Ett blodigt slag där svenska trupperna tog hem seger 1719. På 1800-talet var platsen ett tillhåll för smeder, Smedsudden. Gammeluddshemmet som idag ligger här drivs som ett privat sjukhem sedan 20 år tillbaka. Gammeludden fortsätter att vara en plats för både rekreation och kulturupplevelser. Läs mer här.