Kategori: UNGDOM

Paddla SUP på Runmarö

7 SUPskola barnEn av de snabbast växande vattensporterna i världen just nu är SUP, StandUp Paddling som flera aktörer i Värmdö erbjuder. En av dem är Lena Haglund från Runmarö.

– Jag utövar sporten sen några år och blev nyligen först i världen med att paddla nästan upp vid 80:e breddgraden på Svalbard. Jag fyller snart 50 och har i SUP hittat min nya passion i livet. Det är fantastisk träning för hela kroppen och kan även vara en underbar meditationstur en tidig morgon hemma i skärgården. 2013 tog jag SM-guld i grenen långdistans (bild ovan), och tränar nu för fullt inför årets SM-tävlingar.

SUP är något alla kan klara, både barn och vuxna, intygar Lena. Det går att paddla året runt och lätt att komma igång med. Du tränar balans, styrka och mindfulness på samma gång. Den här sommaren kommer Runmarö S.U.P ha SUP-vecka för barn och ungdomar , 7-16 år, på Runmarö. Det blir SUP-paket med övernattning på Runmarös B&B, temahelger i Bulleröarkipelagen med både SUP och Yoga för vuxna,  workout med SUP för semesterträningssugna och så nybörjarkurser och SUP-Safariturer.

Här delar Lena Haglund med sig av några SUP-länkar:
2014 SUP-SVALBARD  https://vimeo.com/87274482
2013 SUP i Donaudeltat https://vimeo.com/61949315
2010 SUP i Stockholms skärgård https://vimeo.com/60955905

Fyrhuset är månadens svenska mötesplats

fyrhusetFöreningen Fyrhuset i Värmdö har blivit utsett till månadens svenska mötesplats av riksorganisationen Fritidsforum. Fyrhuset bedriver verksamhet och evenemang för alla åldrar, men har störst fokus på ungdomar. Verksamheten utgår från de ungas intressen och unga och vuxna samverkar för att förverkliga projekt, resor och evenemang. Fyrhuset är en ideell förening som startades 2005. Sedan årsskiftet 2012/13 bedriver Fyrhuset på uppdrag av Värmdö kommun ungdomsverksamhet på Djurö/Stavsnäs.

Värmdö Ungdomsparlaments slutdebatt

e2vhobrejq4no9uj6azhFredagen den 19 april kl 10.00-16.00 är det slutdebatt för Värmdö Ungdomsparlament i Gustavsbergsteatern. Alla är välkomna att lyssna. Årets frågor handlar bland annat om hur man kan förbättra ungas boendesituation i kommunen och skapa förutsättningar för fler unga att få jobb. Men frågorna rör även skolan, till exempel hur elevernas resultat i gymnasiet kan förbättras.

Våren 2013 deltar 85 stycken elever i Värmdö ungdomsparlament och de går i årskurserna 1, 2 och 3 på Gustavsbergs Gymnasium. Projektet syftar till att öka ungdomars inflytande samt intresse och förståelse för demokratin, det politiska beslutsfattandet och aktuella samhällsfrågor. Vidare syftar det till att skapa en plattform för dialog mellan ungdomar och politiker.

– För tredje året kommer ungdomar att kunna berätta för oss politiker vad som är viktigt för dom i deras vardag. Nu ligger det på oss politiker att återkomma till ungdomarna med besked om vad som går att göra, säger Fredrik Sneibjerg (FP), politiskt tillsatt ungdomssamordnare.

Valentina Chaabani är 21 år gammal och projektledare för Värmdö Ungdomsparlament sedan januari 2013.

– Det är värdefullt att ungdomar får inflytande. Jag ser fram emot en rolig och intressant plenarsession på fredag, säger Valentina.