Om du har en relation nu. Vad var det som fick dig att välja just den personen? Kommer du ihåg hur det kändes från början?

Var det av kärlek? Ja det är ju inte så att alla väljer sin partner av kärlek. Det kan också vara av andra anledningar. Till exempel att man är rädd att förbli ensam i livet. Många vill ha barn men har ingen partner. Du tänker att just nu är du kanske inte så kär men kan kanske bli. Det kan vara av praktiska skäl. Ekonomiska skäl. Ja hur mycket som helst egentligen.

Det som är viktigt är att du känner att du är och får vara precis just den som du är. Och att du respekterar din partner på samma vis. Det är en bra början.

Men ibland kan personer som i vanliga fall är glada och positiva bli annorlunda när partnern är med. Och det behöver inte betyda att partnern är dum eller bestämmer vem du får vara. Det kan lika gärna betyda att du är osäker på hur du får vara för den andra. Och så är saken okommunicerad. En person kan göra sig själv mindre i sällskap där dom inte är bekväma. Till exempel i en relation. Vad är det då som gör att man känner att vissa saker inte är ok att visa?

Är det ovanan att visa sig som den man är inför en partner. Hur är det man tänker i sådana lägen? Kan det vara så att man tidigare anpassat sig och inte visat alla sina sidor för att man är rädd att inte duga? Och så dyker en situation upp där man träffar en gammal kompis som är van att se dig på ett annat sätt. Då blir det plötsligt obekvämt. För vem är jag då?

Om man inte kan visa sitt rätta jag, blir man inte heller uppfattad som den man är. Det leder alltid till missförstånd. Eftersom man då inte är ärlig i sitt beteende. När partnern upptäcker att du inte är den du utger dig för att vara, blir det jättefel. Någon han/hon trodde sig älska eller vara intresserad av, visar sig plötsligt vara någon annan.

Nu tror jag inte att man hamnar i de här situationerna helt medvetet. Men om ni känner igen er, kan ni ju tänka på det någon gång. Om det känns som att du inte kan vara den du är, då är det något du bör titta på hos dig själv. Hur kommer det sig, att du inte vågar visa dig som du är? Ta dig tid för reflektion, så blir det lättare nästa gång.