I min senaste blogg, skrev jag om relationsmodeller. Den strategi vi skaffar oss då vi är små för att få mesta möjliga uppmärksamhet. Och att vi också väljer partner på det viset eftersom strategin aktiveras också i en kärleksrelation.

Och har du en otrygg anknytning så kan den faktiskt ändras genom att du träffar en trygg partner. En som visar dig att det går att lita på någon och att du inte behöver vara på ett visst sätt för att få kärlek.

Men det är inte helt lätt, för det är inte bara att bestämma sig eftersom det ligger mycket i det undermedvetna. Vi måste utsätta oss för saker som ligger utanför det vi är vana vid. När vi gör det får vi reaktioner som vi annars hade värjt oss mot, rent reflexmässigt. Men, det väcker också upp andra erfarenheter som talar om för dig att man kan känna och tänka annorlunda än vad du är van vid.

Vi får helt enkelt träna oss i att vara som vi egentligen vill vara och är, och att bli respekterade för det. När du hittar en partner där du känner att du inte behöver tassa på tå, anpassa dig till saker du inte vill, eller där du tvivlar på dig själv. Då kan du också känna tryggheten i att prova nya strategier, sådana som du egentligen vill ha, känna och vara.

En otrygg undvikande person, kan till exempel öva sig i att släppa in någon längre inpå livet. Våga tro på den andres kärlek, våga se kärleken i den andres ögon och lita på den. Våga vara sårbar och även visa det.

En otrygg ambivalent, kan öva sig genom att inte vara så intensiv och hela tiden söka bekräftelser, bekräfta sig själv ofta, jobba med sin svartsjuka, etc.

Som sagt, det är inte helt lätt, men det fungerar. Det kan jag skriva under på.