Undvikande eller ambivalent?

Vad händer om jag träffar en möjlig partner som har en annan strategi än jag själv har haft i uppväxten? Jag har berättat om otrygg ambivalent och otrygg undvikande. Generellt är den ambivalente suktande efter bekräftelser medan den undvikande inte gärna släpper någon in på livet och har distans. Visst, men kan attraheras av varandra, men hur skulle en sådan relation fungera om man ovetande om relationsmodeller skulle ge sig in i en sådan relation?

Självklart är det inte samma för alla eftersom vi är olika som personer, men generellt sett finns det vissa mönster som kommer igen i sådana relationer.

Om en trygg person möter en med otrygg anknytning skulle den kunna fungera för att den trygga smittar av sig. Oavsett om den trygga möter en ambivalent eller undvikande person.

Om du som undvikande möter en undvikande kommer det kanske bli svårt med närhet eftersom båda då är distanserade till känslomässiga relationer. Det kan bli en bra fungerande relation så tillvida att man blir mycket goda vänner. De känner igen sig i varandra men ingen vågar helt släppa in den andre inpå livet. Man kan säga att en sån relation skulle kunna bli praktisk.

Om en ambivalent möter en likasinnad kan det bli stormande passionerat. En relation som går väldigt mycket upp och ner då båda längtar efter bekräftelser och är lika klängiga på varandra. Men otryggheten i ambivalensen gör att de också kan komma tvivel på den andra parten och dramatik och svartsjuka kan förekomma. Mycket passion, uppbrott, känslosamma återföreningar präglas av en sådan relation.

Oftast styrs vi av att dras till personer som har det vi själva inte har. Det blir som en slags pusselbit som saknas hos ens egen anknytning.

Så om vi håller oss till de otrygga anknytningarna där en ambivalent träffar en undvikande person. Attraheras de ofta av varandra för att de fyller i det vi själva saknar. Den undvikande som inte är van med närhet och har svårt att släppa in någon, attraheras ändå ofta av den ambivalente som ger den så mycket uppmärksamhet. Men efter ett tag kan det som attraherat bli en konflikt. Den ambivalente känner inget gensvar från den undvikande då den inte har verktyg för hur den ska närma sig den andra. Och den ambivalente känner då att det inte finns känslor från den andra. Medan den undvikande tycker att den ambivalente blir för påträngade och klängig och drar sig undan ännu mer.

Ofta fungerar inte sådana relationer utan slutar med att man skiljs kanske som ovänner eller att i alla fall ha en negativ bild av den andra.

Den ambivalenta har åter fått bekräftelse på att alltid bli övergiven, och den undvikande har åter fått bekräftelse på att närhet inte fungerar. Det är lika bra att vara själv.

 

*Den här texten är delvis hämtad från boken “Hemligheten”Skriven av Dan Josefsson och Egil Linge.

Föregående

Christina Stielli på helgvisit!

Nästa

Så väldigt skört och förstört och hemskt och helt på sanning. LÄS!!!

2 kommentarer

 1. Helena

  Hej! Jag undrar hur jag som trygg person ska förhålla mig till en otrygg undvikande person? Får jag höra av mig och visa att jag vill vara med honom? Hur skulle du som undvikande person vilja att vi som älskar er behandlar er så att ni undvikande förstår att vi menar allvar med vår kärlek? Att vi trygga personer finns kvar vid er sida! Kort sagt, hur ska vi visa vår kärlek för er undvikande?? Kram alla 🙂

 2. Hej Helena
  Och förlåt mitt jättesena svar.
  När du är tillsammans med en person som är undvikande är det första att tänka på att acceptera personen som han eller hon är. En trygg person har lättare att närma sig en undvikande på det viset. Bekräfta personen, men inte för överväldigande för det kan sluta med att dom tror att du ljuger. De är inte vana vid bekräftelser och om det blir för mycket backar dom och tycker att det är nästan fjantigt. De har byggt upp sin strategi genom att klara sig själva och vet av erfarenhet att om de blir sedda så kan det lika fort försvinna. Och smärtan är så stor att det blir lättare att undvika att bli engagerad än att hänge sig och riskera en ytterligare förlust.
  Visa öppet att du bryr dig, så att andra människor ser, och gör det naturligt utan att överdriva. Ta ett steg i taget och låt personen känna steg för steg att det kanske till och med är sant och kan börja tro på vad du säger. Små saker i vardagen som visar att du bryr dig och är kärleksfull.
  Glöm inte att ställa krav själv heller så att inte allt fokus hamnar på den undvikande personen. Tala om hur du vill ha det, att du vill höra att du är bra, älskad och själv också tycker om att bli bekräftad. Det kan vara svårt för den undvikande att säga jag älskar dig, eller att visa öppet inför andra. Och om personen ser att du gör så gentemot honom vet han ju att det känns bra och förstår då också att du vill ha gensvar på samma sätt. Behandla personen som du själv vill bli behandlad, men förstå att det är svårt och kan ta tid innan tilliten finns där. Kom ihåg att den här strategin har han levt med hela sitt liv och det krävs tålamod och kärlek om du verkligen känner att du älskar honom.
  En undvikande person kan ofta gå in i en relation med tanken om att det här kommer ändå inte att hålla så det är ingen ide att engagera sig. Därför har de heller inga dörrar öppna från början och kan gå ur en relation till synes helt obeörda just därför. Han måste lära sig från grunden att samspel med andra spelar en roll. Han måste lära sig från grunden att det finns ett vi. Ibland kan det se ut som om de inte bryr sig om andra och att de bara tänker på sig själva. Och det är nog lite så också tills de ser att ett vi är en ny väg där man lär sig att om jag ger av mig så får jag tillbaka. Och om den är mer långvarig och ett förtroende byggs upp och du kommer åt hans innersta bit för bit, kan det absolut bli en fantastisk relation. Anknytningen kan då komma att repareras från den tiden då han skaffade sig den undvikande strategin och kan gå över till en trygg. Så mitt tips är tålamod, acceptans, älska honom som han är och kommunicera om det du lägger märke till och hur du känner, berätta vad som är viktigt för dig och våga ställa krav.

  En liten dikt som kan åskådliggöra hur det kan vara
  Du får mig att se
  det mina ögon inte sett

  Du får mig att höra
  det som inte nått mitt öra

  Du får mig att le
  åt mina egna ord

  Du ser mig bakom sköldar
  och omsorgsfulla gömmor

  Ju mer jag lär känna dig
  desto vackrare blir du

  Du plockar fram det varma
  och det vackra i mig

  Och jag har aldrig älskat förut
  som jag älskar dig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén