En sak som förundrat mig sedan jag var liten, är hur rädd man kan vara och bli för någon som är riktigt arg. Det liksom knyter sig i magen, man känner en obehagskänsla i magen, spärrar upp ögonen och hukar sig nästan, som om man väntar på en smäll. Speciellt när vi är små, ter sig en ilsken människa som ett monster. Vad är det i oss som gör att vi reagerar så på att någon blir arg? Så vad har vi ilskan till och vad gör den för nytta? Vi har den alla med oss från födseln.

Den lilla bebisen visar sin ilska när blöjan är blöt, eller när den är hungrig. För länge länge sedan då vi bodde i grottor, visade man ilska när någon i gruppen gjorde något som kunde innebära fara för dem. Helt enkelt för att hålla ordning eller närmare bestämt för att få till en förändring.

Ilskan har vi även för att försvara oss. När vi tar in något som vi tolkar som ett övertramp eller en kränkning mot oss som personer, vaknar ilskan och vi förbereder oss för strid.

Ibland kan det vara så att ilskan är det första vi hinner uppfatta då något händer. Vi hamnar i affekt och handlar därefter. Men ibland hinner vi tolka situationen och kanske inse att det inte var någon fara.

En del människor har närmare till ilska än andra. Det kan också vara ett sätt att skyla att man är rädd. Titta på grupper av människor som använder våld och ilska för att det blivit ett sätt att bli av med sin frustration. Ilskan gör också att vi blir extra starka på grund av adrenalin och kortisol som gör att hjärtat slår snabbare. Och att vara starkare är ju en trevlig känsla. Speciellt om vi mår dåligt. Och har man fått visa sin ilska och styrka mår vi bättre för ett kort tag, vi får en kick.

Vi har alla olika kort stubin som man brukar säga. Och om något retat oss tillräckligt länge och vi måste sätta ner foten, känns det rätt skönt att få sätta en gräns och stå upp för oss själva. Det är också ett sätt att öva på sin självkänsla att inte tillåta hur många övertramp som helst.

Hur har du det med din ilska? Vågar du bli arg? Eller är det läskigt med konflikter och vad konsekvenserna blir om du blir arg? Känner du dig elak efteråt om du vanligtvis inte visar ilska och så plötsligt river du i när det gått för långt? Är det så att du ber om ursäkt för att du blivit arg trots att du upplevt dig kränkt? Då kanske du behöver öva på att sätta gränser. Och du kan ju faktiskt säga ifrån utan att visa ilska.

Välkommen på ett första kostnadsfritt samtal.

Eva Drugge

http://kbtmottagning.blogspot.se/