När det handlar om motivation tänker jag att det är så olika på olika människor vad det är vi blir motiverade av. Många gånger tänker man att man borde, men tar sig inte för av flera olika anledningar. Man kanske skyller på tid, ork, ja allt man kan tänka sig för att ta tag i det man egentligen önskar.

Varför är det då så svårt att hitta motivation när det är så att vi faktiskt mår dåligt över att man inte tar sig för med det man önskar? Varför letar vi anledningar till att vi inte hinner eller orkar när vi vet att vi skulle må bra av att göra det vi egentligen vill?

En stor anledning är att det faktiskt ligger en vinst i att skjuta upp saker. Ja det låter kanske konstigt, men när vi skjuter upp får vi en sorts tillfällig lättnad och vi tänker att vi slapp den här gången. Det var någon som sade att människan är i grunden lat. Vi letar alltid efter det som är enklast. Och i det här läget är det enklare att låta bli och skjuta upp än att ta tag i det vi egentligen vill. Det kräver mer att ta itu med det än att låta bli och göra som jag alltid gjort.

Vad kan då få oss att ändra våra tankar och vanor till att äntligen komma till skott? Det finns inom KBT en metod som heter Motiverande samtal och förkortas MI. Det handlar om att hitta just Din motivation, hur Du kan göra för att komma igång. Metoden används inom alla områden. Som till exempel missbruk, viktnedgång, viljan att byta jobb. Göra någon förändring som gör att du mår bättre.

Vad är det du vill förändra?

Eva Drugge

http://kbtmottagning.blogspot.se/