pata

Foto: Martina K Svensson

I augusti 2011 träffade jag för första gången konstnären PATA under en vernissage på Siggesta Gård. Tavlorna såldes i rasande fart och under intervjun fann jag en ung människa som bestämt sig för vad han vill. När jag nu fem år senare träffar Värmdöbon Patrik Lundell, som han egentligen heter, är det en etablerad och produktiv konstnär som hunnit med 10 utställningar årligen sedan sist.

Hur ser ditt yrkesmässiga liv ut numera?

-Jag arbetar i projektform inför varje utställning. De flesta kanske gör 2 utställningar per år och jag har snittat på 10 utställningar per år. Nu vill jag hinna bygga upp ett större intresse och planerar för 3 utställningar per år.

Vad händer just nu?

-Den 26 november har jag vernissage på Siggesta Gård, i samband med att de startar sitt julbord. Bakom loppisen finns två helt nya hus med 16 olika övernattningsrum. Där kommer mina tavlor att hänga. Men målet är att man som besökare ska få uppleva konsten, dels som gäst men även mellan in- och utcheckning med privata visningar. I samarbete med Värmdö Bryggeri har jag tagit fram en limiterad upplaga av etikett till årets julöl som ska serveras på Siggesta under årets julbord.

Hur tänker du kring denna utställning?

-Titeln är ”Old gold”. Jag vill inspirera till att återanvända material och ta tillvara resurser. I en tid när många hellre slösar än sparar. Loppisen är en väldigt fin tradition och jag vill knyta ihop säcken efter lång tid som gäst där, premiera den och låta den komma in i de fina rummen.

Varifrån fick du denna idé?

-Jag kom på idén när jag bodde i Italien då jag arbetade med recycle art. Jag kunde arbeta med gamla dörrar jag hittade på gatan, tog hem dem, gjorde konst av dem, och ställde ut konsten där jag hittat dörrarna. Jag ville tala om att det vissa ser som skräp kan andra hänga på väggen. Det finns en tanke kring alla dom här verken.

Var kan man hitta din konst?

-På Siggesta Gård from den 26 november 2016. Följ mig på patriklundell.com eller besök mig i ateljén på plan 4, Chamottevägen i Gustavsbergs hamn.

pata2

Foto: Carin Carlsdotter Denell

Berätta lite om din karriär.

-Den kom igång ordentligt 2006 när jag började på Basis konstskola, och har sedan ställt ut lite här och där. Där det verkligen lossnade var under min tid i Florens 2013 då jag gick på Lorenzo de Medici samt il Bisonte – International School of Graphic Arts. En del av min framgång beror nog på att jag även gillar marknadsföring, vilket jag ser som en konst i sig. Jag försöker leva efter devisen att det är viktigt att ha ett entreprenörskap, såsom Andy Warhol. Om man får en story bakom den som gör konsten så tror jag att det ger mer för den som köper konsten.

Som ett komplement till min konstnärstillvaro arbetar jag även som resurs för barn med extra behov. Och det kan i vissa fall gå att förena då kreativitet kan vara väldigt bra som stöd för barnen. Exempelvis då jag tog med ett par av barnen till min ateljé där de fick skapa egna konstverk. När de stod där med penseln och en av dem sade: –jag kan inte. Då frågade jag: -vilken färg gillar du bäst? Då lossnade det. Och när de fick sina färdiga tavlor i handen kunde man se en stolthet hos barnen.