För tredje året i rad ställer årskurs tre på kandidatprogrammet för Keramik och Glas på Konstfack ut på Gustavsbergs Porslinsmuseum. I utställningen möter vi tredje årets studenter från kandidatprogrammet Keramik & Glas på Konst-fack. De har producerat och reproducerat verk med utgångspunkt i tolkningar av Gustavsberg som en kommersiell spelplan. År 1825 startade porslinstillverkningen i Gustavsberg och ett brukssamhälle växte fram med fabriken som nav. Idag ser vi ett Gustavsberg som fortfarande formas av kommersiella intressen men där fabriken förvandlats från att vara en arbetsplats till att bli ett monument över någonting genuint och historiskt som skall bidra till turism, konsumtion och högt markvärde.

Utställningen pågår tom 8 februari 2017.

Så här formulerar sig studenterna om utställningen:

“Under namnet ARTLET vill vi ifrågasätta idén om den svenska konstindustrin som något mer genuint än övrig industriell tillverkning och hur en idé kan skilja en kopp från en kopp. Med ett område som präglas av outlets och utförsäljningar kan man ana ett glapp mellan varumärke och realitet. Vi drömmer gärna om svensk industri och glömmer att man inte får bada i Farstaviken på grund av utsläppen från den forna fabriken”.

Deltagare

Tova Berglund,Mari Anari, Hanna Hansdotter, Alvina Jakobsson, Simone Kuhs, Kristin Larsson, Hanna Lauberg, Anna Tedestam, Emmeli Rolleberg, Camille Polsk, Shay Greenblatt

Öppettider:

Gustavsbergs Porslinsmuseum har öppet Lördag och söndag 11:00 – 16:00. Onsdag: 15:00 – 19:00. Måndag, tisdag, torsdag och fredag är museet stängt. Keramikverkstan har öppet söndag 12:00 – 16:00.

Foto: Carin Carlsdotter Denell