Klimatångest. Skuld.

Känslan av att vad man än gör så är det fel – eller åtminstone för lite. Katja Pettersson har länge funderat över hur man kan vända den här känslan, och prövar i sin konst att förstå såväl miljö- och klimatproblemen i sig, som upplevelsen av dem.

Projektet Welcome Back bygger på ett utforskande av antropocen, den tidsålder som vi på jorden befinner oss i nu, en epok definierad av människan. Katja Pettersson bjuder oss att stiga in i ett postapokalyptiskt rum, som vore vi museibesökare från en framtid. Fristående objekt och sinnrika egenkonstruerade maskiner – inspirerade av Polhems mekaniska alfabet – fungerar som historiska kapslar genom vilka vi lockas att pröva våra egna tankar, söka i oss själva.

– Jag arbetar för att vi ska hitta tillbaka till vår egen relation till de fyra elementen, att vi också är en del av naturen. Med elementen som medlare hoppas jag att vi, i stället för att känna skuld över vad vi har förstört, ska kunna tycka om vår jord på ett sätt som förändrar oss och vad vi gör, säger Katja Pettersson.

Welcome Back visas på Gustavsbergs Konsthall tom den 21 januari 2018, tisdag-söndag kl 11-16. Fri entré.

Adressen är Odelbergs väg 9, Gustavsbergs hamn.

Foto: Gustavsbergs Konsthall, verket på bilden heter Terrarium