Martina Andersson från Värmdö är finalist i SM Unga Bagare 2018. Den 14 mars utses den vassaste och skickligaste bagaren bland Sveriges unga bagare i köpcentret Nordstan i Göteborg.

I år har elva skickliga och kreativa unga bagare tagit sig vidare till finalen. Under fem intensiva timmar ska de visa prov på hantverksskicklighet genom att skapa smakfulla bakverk i fem olika kategorier: matbröd, frukostbröd, vetebröd, wienerbröd och en skulptur av bröd eller en tårta. För att kamma hem vinsten krävs dessutom både innovation och ett öga för vacker estetik. Och kanske är det Martina Andersson, 21 år, från Värmdö som vinner.

– Både spännande och nervöst! Men mest spännande så klart. Jag arbetar på Brioche i Alvik som bagare. Men även som konditor emellanåt. Jag valde att söka för att jag vill se om tävlingar är något för mig. Min kollega Pernilla, som kom på tredje plats förra året och nu är med i juniorbagar-landslaget, inspirerade mig att delta. Jag älskar mitt jobb och min arbetsplats, så förutsättningarna inför finalen känns bra. Bättre yrke finns nog inte. Kreativt, kul och utmanande, säger Martina Andersson.

Första- och andrapristagaren belönas med en fyra dagar lång inspirationsresa i Europa tillsammans med välrenommerade personer i branschen. Juryordförande för tävlingen är konditormästare Peter Halldén. SM Unga Bagare arrangeras under SM-veckan i Göteborg parallellt med Skolmästerskapen och Årets Bagare.