Protesterna mot den nya planerade farleden för stora kryssningsfartyg genom Stockholms skärgård, Horsstensleden, har varit omfattande. Nu kommer beskedet från regeringen och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att Horsstensleden stoppas och projektet finns inte med i nationella infrastrukturplanen eller bland eventuella namngivna tillägg fram till 2029.

  • Det är naturligtvis en stor och viktig seger att Horsstensleden stoppats. Vi är otroligt tacksamma för att regeringen, med Tomas Eneroth i spetsen, har valt att prioritera vår unika ytterskärgård och dess miljö, säger Johan Larsson, en av initiativtagare till Hela Skärgården och kampanjen Stoppa Horsstensleden

Kampanjen Stoppa Horsstensleden initierades av Hela Skärgården under hösten 2017 och har väckt mycket stor uppmärksamhet och engagemang. Över 7 000 personer har skickat personliga protestbrev till infrastrukturministern, mer än 800 000 personer har sett någon av kampanjens inlägg i sociala medier och kampanjfilmerna har visats drygt 500 000 gånger. Frågan om Horsstensleden har även engagerat politiker i såväl riksdagen, landstinget som berörda kommuner.

För mer information v.g. gå in på www.stoppahorsstensleden.se

Foto: Stoppa Horstensleden