Arabias nya mugg, Mumindagen, kommer endast finnas till försäljning under själva Mumindagen som infaller på muminskaparen Tove Janssons födelsedag, 9 augusti.

Mumindagen har firats sedan år 2004 och i år hyllar Arabia dagen genom att lansera en unik mugg i begränsad upplaga. Illustrationen är från 1955 och ritades av Tove Jansson på beställning av en engelsk dagstidning. På teckningen har Mumintrollet och Muminmamman klättrat upp på ett högt berg på en närbelägen ö för att beundra solnedgången. Mumintrollet kryper upp i Muminmammans famn och trycker nosen mot mammans silkeslena nos. Det är tyst och de är på tu man hand – så är det härligt att vara. På berget får de bara vara en stund, i lugn och ro, borta från stöket och de andra familjemedlemmarnas längtan efter uppmärksamhet. Mammans och sonens ömma stund vittnar om Tove Janssons betydelsefulla förhållande till sin egen mamma. Ön som avbildats ligger nära Tove och brodern Lars Janssons sommarställe. Toves kärlek till havet och skärgården återkommer på många mumin-illustrationer. Stilmässigt påminner muggen Mumindagen om muggen Kvällsseglats som utkom år 2010.

Försäljningen av muggen Mumindagen börjar kl 08.00 i bland andra Iittalas Outletbutik i Gustavsbergs hamn. Muggen säljs även via arabiastore.fi och arabiastore.eu. Muggarna som tillverkas i begränsad upplaga säljs så länge lagret räcker.