Det här är historien om Fanny och Jonna som landade i författaren Elisabeth Sommarströms huvud en dag för närmare tjugo år sedan, när hon var ute och red på sitt sto Prisse.

– Skälen till varför jag skrev den är flera, berättar Elisabeth. Ett av dem var oron över att min då femåriga dotter, som fick hästintresset med modersmjölken, skulle falla av när hon red. Jag bar på en ständig katastrofberedskap och rädsla för att hon skulle skada sig. Att skriva om det värsta som kan hända, dvs att ett barn dör, blev min egenterapi och ett sätt att hantera min oro. Ett annat skäl var att jag såg saker i hästvärlden som plågade och störde mig och jag ville ge en röst åt djuren, fortsätter Elisabeth.

Inte sedan slutet av 1800-talet, då romanen om Black Beauty gavs ut, har det skrivits något utifrån en hästs perspektiv. Elisabeth Sommarström ville även lyfta problematiken med unga flickors utsatthet i stallvärlden. Tjugo år senare kom Metoo-rörelsen med #Sparka bakut# inom just ridsporten.

– Inte en dag för tidigt, säger Elisabeth som själv utsattes för vuxna män inom ridsporten som tog på henne på ett gränsöverskridande sätt.

Boken riktar sig till tonåringar som förutom sitt hästintresse, har börjat fundera över de stora livsfrågorna. Vad är sant och falskt, ont eller gott i djurens och människornas värld? En perfekt mor och dotterbok för hästintresserade.

Ponnyn som kunde skratta och gråta finns att köpa direkt från Kikkuli Förlag eller på Adlibris och Bokus. Priset varierar mellan ca 220 – 260 kr beroende på återförsäljare.