Artipelag visar nu den italienska konstnären och designern Piero Fornasettis verk. Det är den första museiutställningen i Sverige som omfattar hela Fornasettis produktiva bredd av måleri, teckning, grafisk design, möbler, designföremål och rumsliga installationer. 

Piero Fornasetti är en av den internationella designvärldens främsta namn med en mångsidighet som omfattar i stort sett alla estetiska discipliner. Hans anses vara en av designhistoriens mest produktiva personer, med över 13 000 föremål. Denna mångsidighet är utgångspunkten för Fornasettis designkoncept, som i mångt och mycket framstår som en filosofisk reflektion över hur det är att vara människa under 1900-talet.

1940 befann sig Italien i krig och Fornasetti bosatte sig i Schweiz 1943–1946, där han kom att fokusera sitt intresse för teckning, vilket resulterade i bland annat en lysande svit av självporträtt.

Under 50-talet öppnade han sin egen butik i Milano, med syftet att nå ut till en internationell publik och göra designen mer demokratisk. Det blev grunden för hans internationella genombrott under 1960-talet.

Utställningstiteln FORNASETTI Inside Out Outside Insyftar på den flödande kreativitet och rika fantasi som kommer från konstnärens inre, men också hur han med teknisk skicklighet bearbetar sina visioner till att gestalta den moderna verkligheten. Denna dubbla rörelse är central i Fornasettis hela konstnärskap.

Utställningen visas i Artipelags konsthall och pågår till den 26 januari 2020.

Foto: Jean Baptiste Beranger