Ingarö är en ö i Värmdö kommun i landskapet Uppland i Stockholms län. Ön är drygt 63 km² vilket gör den till Sveriges 16:e största ö. Här har funnits bofast befolkning sedan bronsåldern (finns hällristningar). Under de senaste 100 åren har flertalet fritidsboende tillkommit och antalet permanentbostäder ökat, 1995 bodde det cirka 3500 bofasta på ön, nu är vi runt 10000.

Långviksträsk

Här finns Långviksträsk som är Värmdös 44:e naturreservat. Det är en mycket vacker plats, där våtmarkerna är unika med länets största orörda myr. Åk hit en tidig morgon med matsäck i ryggsäcken och hör naturen vakna till liv. Du är allt annat än ensam. Ett rikt insektsliv, massor av fågelarter och sällsynta kryptogamer, såsom grön sköldmossa och kattfotslav. Du tar dig dit genom att åka till Långvik som ligger strax före Björkvik på Ingarö. Stigen börjar vid en pumpstation i Kolbacksvägens sydvästra hörn och är utmärkt med orange färg. Det finns ingen parkering.

Björnö naturreservat

Skogsmulle har varit på Björnö och invigt sitt nya sagospår. Spåret består av 10 stationer och är cirka 400 meter långt. Starta vid parkeringen och följ  bilderna av Skogsmulle. Spåret är anlagt av Skärgårdsstiftelsen, Gösta Frohms Skogsmullestiftelse och Friluftsfrämjandet. Björnö naturreservat ligger på Ingarö. Dit kan tar du dig med bil eller buss. Buss 428 och 429 går från Slussen mot Björkvik, kliv av vid hållpats Björnö naturreservat, en knapp kilometer från reservatet.

På Ingarö kyrkogård ligger Sveriges första flygare Carl Cederström begravd, även kallad ”Calle Flygare” av lokalbefolkningen. ”Calle Flygare” har också två vägar i Brunn uppkallade efter sig (Calle Flygares väg och Baron Cederströms väg).

På ön finns en golfbana (36 hål) samt en idrottsförening, Ingarö IF, som på 70-talet var en följetong i tv-programmet Sveriges magasin där det utsågs till Sveriges sämsta hockeylag. Vid Återvallssjön ligger Sveriges första nudistbad.

Delar av filmen Sunes sommar från 1993 spelades också in på Ingarö, bland annat scener från campingplatsen och tennisplanen. Delar av filmen The Girl with the Dragon Tattoo från 2011, med Daniel Craig i huvudrollen, spelades in vid Björkvik på Ingarö.